Bijzondere musea Rotterdam

Museum Boijmans-van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen, een van de belangrijkste kunstcentra van Nederland (en Europa), is bekend om zijn schitterende collecties schilderijen, beeldhouwwerken, en kunstnijverheid en decoratieve kunst uit het hele continent.

Schilders uit de 14de tot de 16de eeuw zijn bijzonder goed vertegenwoordigd, met werken van Hubert en Jan van Eyck, Jeroen Bosch, en Pieter Bruegel de Oude. De 17de eeuw wordt vertegenwoordigd door Rembrandt en Rubens (van de laatste zijn 26 werken te zien), terwijl de latere eeuwen vertegenwoordigd worden door Monet, Gauguin en Van Gogh. Tot de moderne schilders die vertegenwoordigd zijn behoren Picasso, Matisse en Chagall.

Voor een echt onvergetelijke ervaring kijk je of je kaartjes kunt kopen voor de incidentele openstelling van het “depot” van het museum. Dit unieke evenement geeft het publiek toegang tot de opslagruimten van het museum, zodat je een blik achter de schermen kunt werpen op de werking van een galerie en op zelden geziene kunstwerken.

Adres: Museumpark 18, 3015 CX Rotterdam

rotterdam oude haven

Wereldmuseum

Wereldmuseum Rotterdam, of “Wereldmuseum”, is nog zo’n leuk museum om te bezoeken. Dit etnografisch museum werd in 1883 opgericht en bezit meer dan 1.800 verschillende kunstvoorwerpen uit de hele wereld. De meeste oude en moderne culturen komen hier tot op zekere hoogte aan bod, wat een boeiende kijk geeft op de evolutie van wereldculturen.

Het museum houdt het hele jaar door ook verwante evenementen en lezingen, waaronder gezinsvriendelijke activiteiten. Rondleidingen met gids zijn mogelijk. Een restaurant en winkel bevinden zich op het terrein.

Adres: Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam

Kunsthal Rotterdam

Een ander voorbeeld van de modern-maar-functionele architectuur van de stad is de Rotterdamse Kunsthal, of Kunsthal. Deze trendy galerie werd in 1992 geopend en biedt onderdak aan steeds wisselende tentoonstellingen van beeldende kunst, vormgeving, architectuur en cultuur uit de hele wereld.

Een andere galerie van betekenis is het Chabot Museum, waar de werken van de Nederlandse schilder en beeldhouwer Henk Chabot te zien zijn. Het is gehuisvest in een schitterende witte villa uit 1938.

Wie belangstelling heeft voor fotografie moet een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum (Nederlands Fotomuseum) plannen. Hoogtepunten zijn een brede collectie historische beelden van een aantal Nederlandse fotografen.

Adres: Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam

Miniwereld Rotterdam

Miniworld Rotterdam is een van de nieuwste toeristische attracties in Nederland – en een van de leukste voor kinderen. Miniworld, gevestigd in een groot pakhuis en met een oppervlakte van meer dan 535 vierkante meter, recreëert veel van de meest herkenbare monumenten en plaatsen om te bezoeken in Nederland op miniatuurschaal.

Kriskras door deze displays loopt een 2,3 kilometer lang netwerk van modelspoorbanen, waar op elk moment zo’n 150 treinen rondzoemen, die samen een indrukwekkende verzameling van meer dan 1.800 stuks rollend materieel voorttrekken. Bijna de helft van de tentoonstelling toont delen van Rotterdam, zodat de kleintjes in je gezelschap enkele van de vele attracties kunnen herkennen die ze misschien al bezocht hebben.

Als je de tijd hebt, boek je een leuke rondleiding achter de schermen. Onderweg bezoek je de Miniworld werkplaats en leer je hoe de treinen vanuit het commandocentrum worden bestuurd, inclusief hoe de hele uitstalling wordt verlicht als de avond valt – een gebeurtenis die in Miniworld Rotterdam elke 25 minuten plaatsvindt.

Adres: Weena 745, 3013 AL Rotterdam

Museum Rotterdam

Museum Rotterdam is een van de beste plaatsen om te bezoeken voor wie meer wil leren over de geschiedenis van deze fascinerende havenstad. Het museum werd in de jaren 1950 opgericht en toont een rijke collectie documenten en kunstvoorwerpen, waaronder kunstwerken uit de 17de en 18de eeuw. Hiervan zijn de belangrijkste werken van de Nederlandse schilder Pieter de Hooch.

Meer recente geschiedenis komt ook aan bod in de dependance van het museum in Coolhaven. Het aan de Tweede Wereldoorlog gewijde Museum Rotterdam ’40 -’45 NU opende in 2015 en toont tentoonstellingen die specifiek betrekking hebben op de Nederlandse oorlogservaring. Een opmerkelijk artefact dat tentoongesteld wordt is de originele vlag van overgave die in mei 1940 gebruikt werd nadat het land door Duitsland was binnengevallen.

Adres: Rodezand 26, 3011 AN Rotterdam

Bron: Taxi Rotterdam Prijs

Nieuwste blogs